en familjetragedi – Mattias Edvardsson

Mattias Edvardsson fortsätter på sin inslagna bana med ytterligare en roman om ett brott. Den här gången är titeln En familjetragedi och han tar oss med till Lund. Hela romanen börjar med en polisrapport som berättar om ett brott, ett gift par hittas döda i en villa i Professorsstaden.  Efter att det konstaterats så får vi som läser lära känna och följa tre olika berättare som på olika sätt har relation till det döda paret.

Karla är en ung tjej som rest till Lund för att försöka ta sig in på juristprogrammet, hon pluggar hårt, extraknäcker som städerska och arbetar för paret Rytter. För Bill har världen rasat när hans sambo Miranda dör i cancer, han kämpar på för att ta hand om deras dotter Sally men det går inget vidare bra med varken sorgen eller ekonomin. Jennica är snart 30 och tillbringar sin tid på Tinder och med att arbeta som medium dit människor ringer för att prata om sin problem, emellanåt läser hon en strökurs. Kanske är degas att stadga sig och leva upp till föräldrarnas förväntningar snart?

Hur allt hänger ihop får man pussla sig fram till genom att läsa de olika berättarnas historier och det är ett format som Edvardsson numer behärskar fullt ut. Tidigare har jag läst Goda grannar och En helt vanlig familj och i dem är upplägget likadant. Tänker man sig att man ska få en deckare till livs så blir man kanske förvånad för hans böcker är visserligen romaner om ett brott men de är främst relationsromaner där man får lära känna en grupp olika människor och det är den stora behållningen. Paret Rytter är mycket intressanta att följa, likaså hur Bill kämpar på för att ge sin dotter en uppväxt som är trygg och stabil. Har man inte hittat till Mattias Edvardssons författarskap ännu så är det hög tid. Han undersöker och sätter lampan på fenomen så som beroende, lojalitet och längtan efter att förändra sitt liv samtidigt som hans karaktärer är mycket mänskliga, inga svartvita pappfigurer här inte.

Lättläst, välskrivet och samtida. Rekommenderas!

Bildkälla: Bokförlaget Forum