Grattis Göteborg – med bubbel, karta och framtidsfararen Götheborg

Idag kl 16.21 (väldigt vitsigt …) firar Göteborgs stad 400 årsjubileum. Den stora festen sparar staden till 2023 på grund av pandemin men litet kalas blir det ändå idag. 

Jag själv har (av helst andra anledningar än jubileum) fått en fin flaska bubbel av mina arbetskamrater – cavan heter Göteborg och visst passar den att skåla i en dags om denna. Kommunen har skickat ut en karta där den uppmanar oss invånare att upptäcka vår stad och så har alla mellanstadier i staden fått en nyskriven högläsningsbok vid namn Framtidsfararen Götheborg. Ann-Sofie Jeppson och Örjan Modén har skrivet en kapitelbok där ett litet gäng mellanåldersbarn (och en katt) hamnar i en tidskapsel som utgår från Masthuggskyrkans höjder och som landar i olika historiska händelser som påverkat vår stad. Eftersom det är en storsatsning att alla skolor får en bok så hade man ju hoppats att det skulle vara en riktigt utmärkt barn och ungdomsroman. (jmfr t ex med Heidi Frieds Historien om Bodri som skickades till alla på lågstadiet …)

Mitt intryck efter läsningen är nja. Jag läser den i och för sig med glasögon som är kalibrerade på de elever som jag möter och för dem är den för rörig i sin disposition och det ständiga vitsandet går dem helt förbi. Det må vara att elever i åk 4 och 5 i andra stadsdelar än den där jag arbetar skulle kunna hänga med i svängarna bättre än vad jag tror att ”våra” elever men sedan är jag också skeptisk till hur de olika historiska mötena mellan ”göteborgare” skildras. För att skapa action så hamnar barnen i många olika situationer och väldigt ofta så möter de elakingar som skall luras och barnen får då rycka in och fixa till det, de som kommer från nutiden klarar liksom det mesta.

Kapitlen är föredömligt korta, vilket passar för högläsning med tillhörande textsamtal, men det blir så tunt. Det finns en ordlista i slutet av boken och där lyfts också fram dialektala ord och det är föredömligt men själva storyn och urvalet av historiska händelser tänker jag kunde gjorts bättre.  Göteborgs stad har tillsammans med Göteborgs stadsmuseum och Chalmers arbetat fram en digital mötesplats som de kallar Framtidsfararna 2021. Där kan lärare hitta aktiviteter som ska skapa intresse för Göteborgs historia och den framtida stadsplaneringen, den verkar lovande. 

Utställningen på Gustav Adolfs Torg där 100 göteborgare får komma till tals i Göteborg berättar kommer jag absolut att besöka och flera andra aktiviteter lockar också. Det finns ett sug efter kalas och ett litet sådant bjuds vi i sommar!