midsommarblot – första delen i serien Värnamord

 

Ewa Klingbergs första bok i serien Värnamord (man kan tro att Ewa är göteborgare med en sådan vits … ) heter Midsommarblot och den utspelar sig både i nutid och i mitten på 60-talet. Boken börjar med att Niklas återvänder till Värnamo för att begrava sin pappa, redaktören för lokaltidningen. På begravningen, som pappan har planerat in i minsta detalj, är det tre gäster. Niklas, hans dotter och Niklas äldre halvsyster Jill. Hon har inte träffat sin pappa eller sin bror på mer än femtio år och så snart begravningsakten är över reser hon igen. Kvar står Niklas som ska röja ett dödsbo.

När han börjar städa faderns inrökta arbetsrum så hittar han en klippbok med artiklar om försvinnandet av en hästhandlare på sextiotalet och kanske har det något att göra med Jills flykt från föräldrahemmet? Han ångrar så att han inte försökt ta kontakt med sin syster på alla dessa år och desto mer han sorterar och slänger desto starkare blir hans önskan om att förändra sitt ganska ensamma liv och lära känna sin familj. Det hela landar i en slags blandning mellan feelgood och spänningsroman och finns det något sådant som mysdeckare så kan den här kvala in.

Det här är en lovande och lättläst första del i en ny serie och efter att ha läst om begravningbyrån Tranan och Huskvarnasviten så är jag sugen på att läsa vidare i Värnamord.

Bildkälla: Historiska media