Jorden runt: em – Kim Thúy

Kim Thúy har ett sätt att berätta om människor och det som de upplevt som är helt unikt. Att läsa hennes böcker är som att svepas in och omfamnas av erfarenheter och känslor och utöver texten som är  utformad i korta kapitel så finns där alltid en tanke med formgivningen. I den nyöversatta em så möter mig på insidan av pärmen ett konstverk av en låda. Likt blodådror förs det liv från ordet em till lådan och utifrån den trasslar sig berättelsens trådar ut.

”Ordet em används i första hand om
lillebrodern eller lillasystern i en familj,
om den yngre av två vänner
eller om kvinnan i ett par.
Jag vill gärna se em som en homonym till
det franska verbet aimer, som i imperativ böjs aime.
Älska. Låt oss älska.”

Det är förordet till den roman där Kim Thúy ännu en gång återvänder till det krig som gjorde att hon och hennes familj flydde från Vietnam när Kim var tio år gammal. Berättelserna i em är baserade på minnen som hon fått berättade för sig och likt trådar som ibland trasslar sig till en härva och ibland kan användas till att väva ett starkt tyg så fångar Thúy upp dem och berättar i korta kapitel om de olika människornas öden. När kriget var på väg att ta slut så blev det bråttom för alla vietnameser som hade haft kontakt med amerikanerna att ta sig ur landet, hundratusentals flyktingar lämnade landet och på barnhemmen fanns det föräldralösa barn som hade amerikanska soldater som fäder. Operation babylift sattes i gång och barnen adopterades i USA. Det första planet som skulle lyfta med barn kraschade och det är en av de dramatiska händelserna som Thúy väver sin roman kring.

Trådarna snirklar sig fram över sidorna, läsaren får själv ordna till de fragmentariska texterna, lägga samman det oavslutade och det är en av Thúys styrkor som författare. Hon litar på läsaren, hon har förtroende för att läsaren har förmåga. Hon uppmanar läsaren att formulera sin egen sanning och ”Under tiden utlovar jag i det som nu ska följa ett visst mått av sinnesbehärskning men också oundvikligt känslomässigt kaos.” 

Har man ännu inte läst Kim Thúy så har man något alldeles extra framför sig. Jag har skrivit om hennes böcker Ru, Man och Vi och på Kulturkollo finns texter att läsa om möten med Kim Thúy som blivit minnen för livet. IntervjuBokcirkel

Ikväll sänds också babel där Jessika Gedin samtalar med Kim Thúy. Passa på att se en fin intervju! 

 

Bildkälla: Sekwa förlag