vi röstar om vi saknar mamma – Nina Pascoal

Mars månads sista boktext blir Nina Pascoals roman Vi röstar om vi saknar mamma. Berättaren i den här intensiva romanen är den tolvåriga flickan Kornelia. Hon har, tillsammans med sin mamma och två systrar, åkt på en chartersemester. De tre barnen överges nästa direkt och i tomrummet som uppstår när den förmodat vuxne försvinner så får vi följa mellansyster Kornelia. Hon tar så gott hon kan ansvar för sin lillasyster och hon följer med sin äldre syster ut i den spanska natten. Kornelia är i den där mellanåldern när man inte längre är litet barn och inte heller tonåring och den känslan får jag som läser följa med in i. I korta texter som är skrivna i dagboksform så upplever vi de två veckorna i solen och barnens utsatthet blir tydlig och ganska skrämmande.

Texten känns skissartad, men så kan verkligheten säkert upplevas om man är 11 år och maskrosbarn. Jag tror och hoppas att det kommer att gå bra för Kornelia, mamman blir man mest förbannad på men Kornelia vill man väl. Berättelsen väcker känslor och tankar, det går den både angelägen och viktig. Jag hade gärna läst mer om familjen.

Bildkälla: Albert Bonniers förlag