främlingen – Elly Griffiths

När Elly Griffiths kommer med en ny serie så måste man ju testa den. Jag erkänner att jag till en början har lite svårt att ta till mig att det inte är i arkeologen Ruths universum som jag nu ska befinna mig utan på en skola i Sussex där lärarna på engelskfakulteten mördas en efter en. I skolans gamla hus ligger skräckförfattaren från 1800-talets arbetsrum och Clare som undervisar på skolan skriver också en biografi över honom med hans spöknoveller som nav.

Litteraturen och livet blandas snart samman och det är lite mysrysigt att följa Clare och hennes dotter mot upplösningen av det här mysteriet. Lite kul är det att Shakespeares The Tempest spelar en roll i handlingen, just den är den av Shakespeares pjäser som jag känner bäst jämte Hamlet. Det här är en spänningsroman som blinkar rejält till den gotiska skräckeran och kanske är det där jag är lite ljummen.

Jag är ingen fan av gotiken och absolut ingen skräcknovelläsare (tänk Huset Ushers undergång …) men visst kan Griffiths sitt hantverk. Med det sagt så kommer jag säkert att läsa vidare i serien senare i sommar.

Bildkälla: Modernista