Jorden runt: Dörren

Dörren av Magda Szabó är en av de kommande böckerna i en av mina digitala bokcirklar. Eftersom det var ett tag sedan jag läste den så bestämde jag mig för att lyssna på radioföljetongen där Julia Dufvenius läser. Perfekt att man numer också kan reglera snabbheten i SR-s app, är man van att lyssna lite snabbare så går det så väldigt långsamt i radiofart.

I romanen är det författarinnan som berättar, hon har tillsammans med sin make anställt den mystiska Emerentia som snart blir den som styr och ställer i hushållet. Ingen har någonsin varit innanför hennes dörr och när de två så småningom lär känna varandras vanor så inser författarinnan att Emerentias världsåskådning delar upp mänskligheten i de som sopar och de som inte sopar.

De två kvinnorna binds allt starkare samman och trots att Emerentia inte kan se nyttan av att författa hyser de respekt för varandra. När författarinnan blir inbjuden till ett besök på biblioteket i deras gemensamma hemtrakt får hon ett hedersuppdrag – att titta till släktens gravar och hälsa till släktingarna. Emerentias liv under kriget kommer i dagen och genom Emerentias berättelse får vi ledtrådar till varför hon bestämt sig för att inte låta någon komma nära. Innan för dörren sinne hennes självvalda familj och ett ansenligt arv som gör henne helt oberoende, hon gör bara det som hon själv vill och hon drar sig inte för att ifrågasätta och säga sanningar. Bekväma och obekväma.

Det här är en både intressant och spännande roman som jag verkligen rekommenderar att läsa. Jag hittar att boken filmatiserats med Helen Mirren i huvudrollen. Någon som sett?

Översättning av romanen: Eva-Teresia Lundberg och Maria Ortman.
Bildkälla: Nilsson Förlag 


Rubriken Jorden runt är mitt sätt att samla de texter som jag skriver om böcker från
länder utanför det svenska, nordiska, brittiska och amerikanska språkområdet.

Välkommen att följa min resa!