Jorden runt: Obehaget om kvällarna

Obehaget om kvällarna av Marieke Lucas Rijneveld är en prisbelönt debutroman som bitvis är brutalt otäck att läsa. I intervjuer med Rijneveld så berättar hon att berättelsen om barnen i den religiösa bondefamiljen och berättelsen om en drunknad storebror är grundade i hens egna erfarenheter i uppväxten. Hen har velat utforska hur en förlust av ett barn, ett syskon påverkar en familj. I romanen, som hen valt att skriva i jagform, är det den tioåriga Jas som berättar. Redan på de första sidorna drabbar katastrofen familjen och det är en händelse som söndrar och sliter familjen itu.

Det är en av de första dagarna på jullovet och storebror Mattheis tar på sig skridskorna för att åka på nyisen, han går igenom och drunknar. När Mattheis dör fryser föräldrarna till is, de genomför sitt arbete på gården som robotar och det tre yngre syskonen lämnas ensam i sin sorg och saknad. Jas mage fylls med krälande odjur och syskonen drömmer om att någon likt i sagan skall komma och rädda dem.

Jas reagerar på många sätt på tystnaden och kylan som sprider ut sig i huset, hennes tänkande blir allt mer en blandning av fantasi och verklighet och hon önskar inget hellre än att föräldrarna skall para sig. Då älskar de varandra igen och då blir allt som förut. Hennes magiska tänkande leder till att hon samlar paddor som hon håller fångna för att de ska para sig, samtidigt utforskar brodern döden genom att allt mer brutalt döda djur. Djur är viktiga för den här historien och det är i arbete med korna, det fysiska jobbet på åkrarna och plockandet med hönornas ägg som familjemedlemmarna ändå kan mötas en smula. Bondgårdens vardag speglas in i romanens värld och livet är jobba, äta, skita, dö. Och para sig. Jas förstår att hon måste hitta ett sätt att stå ut.

Som ni hör, det här är en förtvivlat svart berättelse och jag önskar att jag kunde skriva att det finns en liten strimma hoppfullhet i sikte. Språket är tätt och varje mening noga utmejslad, jag läser att författaren också gett ut poesi och det märks i romantexten. Orden på sidorna är alla viktiga.

Jag önskar så att det går bra för flickan Jas i det iskalla huset.

Bildkälla: Tranans förlag 


Rubriken Jorden runt är mitt sätt att samla de texter som jag skriver om böcker från
länder utanför det svenska, nordiska, brittiska och amerikanska språkområdet.

Välkommen att följa min resa!