spänningsvecka: straffet

Det är något alldeles speciellt med isländska deckare. Naturen är ogästvänlig och klimatet dramatiskt, befolkningen är såpass liten att de allra flesta känner någon som känner någon och dessutom så har det geografiska läget mitt emellan Europa och Amerika gjort att det finns mycket spännande historiska händelser att krydda berättelserna med. I Yrsa Sigurdardóttirs nyöversatta Straffet får vi igen möta polisen Huldar och barnpsykologen Freyja som vi tidigare kunnat läsa om i Arvet. Böckerna är fristående så vill man så är det bara att kasta sig direkt in i Straffet för att läsa Sigurdardottir tycker jag alla som gillar spänningslitteratur ska göra.

Man får dock vara beredd på att det är mörka och otäcka händelser som skildras, i den här boken är det dessutom barn som far illa och det är alltid extra berörande. Brutala mord, avsågade händer och en tidskapsel väntar den som läser.

Tidigare böcker av samma författare som jag läst och skrivit om: Eldnatt, Ödemarkoch Arvet. 

Bildkälla: Harper Collins Nordic