snösystern – högläsningstips!

Är det så att ni kommer att ha en jullov med få kontakter och kanske har barn i mellanåldern hemma? Då ska jag passa på att tipsa om adventsboken Snösystern av Maja Lunde. Det är en riktigt fin högläsningsbok som passar från sisådär 6 år upp till 12. Jag lyssnade på inläsningen på Storytel och det funkade också fint, lite trist var det att jag missade bilderna dock. Illustrationerna av Lisa Aisato ser så fina ut!

Det närmar sig tredje advent, Julian är 11 och han älskar julen. Han har födelsedag på julafton och på något vis så hoppas han att julen skall bli det som gör att hans familj åter går att känna igen. Hemma hos Julian är det stilla, inte en enda julsak framme. Hans föräldrar verkar spela rollerna av sig själva och middagarna är mest av allt fiskpinnar. Snart förstår vi att det är en familj i sorg, storasyster Juni finns inte längre kvar. Julian har tillbringat hösten med att simma. En dag på simhallen möter han Hedvig och så börjar deras vänskap. Hemma hos Hedvig är det annorlunda, fullt av julpynt, varm choklad till frukost på vardagarna och ett hus perfekt för kurragömma. Men vad är det för man som står utanför user och spanar och var är de vuxna egentligen? 

Vänskap, sorg, spökerier och julfirande blandas på ett vis som är charmant. Det spelar absolut ingen roll om man läser den här fina boken i mellandagarna, den funkar fint både innan, under och efter jul. 

Tack till bokbabbel som påminde om den när vi hade digital bokcirkel! 

 

Bildkälla: BonnierCarlsen