deadline – spänning i redaktionsmiljö

Rebecka Edgren Aldéns nya spänningsroman heter Deadline och den utspelar sig huvudsakligen på redaktionen på det flashiga månadsmagasinet Suzanna. Anna är en medelålders kvinna och hon har arbetat länge med veckotidningar och när berättelsen börjar så erbjuds hon att bli redaktör på tidningen som är förlagets flaggskepp. Hon inser att det kommer att bli mycket arbete och Anna vill inte tappa bort sin familj men erbjudandet är så spännande att det inte går att motstå. Chefredaktör på tidningen är influencern Diana och hon har ärligt talat väldigt lite erfarenhet av att göra tidning, när boken börjar så har Diana blivit brutalt mördad.

Så hoppar då handlingen bakåt i tiden och vi som läser får följa livet på redaktionen, Annas familjeliv med trulig tonårsdotter och spänningen byggs upp mot det som vi vet ska hända. Det är många samtidstrådar som jag tycker Aldén berättar skickligt om i den här texten och när jag tittar på barn och ungdomar som dyrkar sina idoler så tänker jag extra runda på den här berättelsen. Det är ett förföriskt glammigt liv som influencers förmedlar och visst lockar det både unga och gamla, att navigera i den här nya världen är inte enkelt.

På tal om influencers så kan jag också rekommendera Dagarna, dagarna, dagarna av Tone Schunnesson där man får följa Bibs. En helt annan sorts roman men det som de båda har gemensamt är att de kommenterar samtiden.

Bildkälla: Norstedts förlagsgrupp