söndagsvägen – Peter Englund

Igår var Peter Englund på babel och jag har tippat hans bok som nominerad till Augustpriset ikväll. Bjuder här på min reflektioner från i somras. Texten tidigare publicerad på Kulturkollo. 

Peter Englund har som sub-titel till sin bok Söndagsvägen satt Berättelsen om ett mord. Och visst är det en synnerligen väl utförd genomgång av ett otäckt mord som utfördes i juli 1965, men det är dessutom så mycket mer, det är en bild av en tid i Sveriges historia som var mycket speciell. Han kallar själv sin bok True Crime och Peter Englund har studerat arkivens innehåll både vad gäller press och polisförhör, intervjuat berörda personer och noggrant granskat det han funnit kring mordet av den unga kvinnan Kickan, boende på Söndagsvägen i södra Stockholm. Utöver att texten pedagogiskt och spännande berättar om utredningen av mordet och de påföljande rättegångarna så bäddar Englund skickligt in mordet i en kontext.

Han berättar om ett samhälle i mitten av 60-talet där det kalla kriget är i full svang, de ekonomiska hjulen snurrar och välståndet ökar, Tage Erlander har varit statsminister i nästan 20 år och allt är ter sig möjligt till och med att sätta en människa på månen. Englund kopplar dessutom på sina egna minnen av sin uppväxt under det som kallas rekordåren och trots att jag är något yngre än Englund så kan jag verkligen känna igen det samhälle han skildrar.

Tänk bara det här med kvällstidningar, jag minns hur löpsedlarnas kunde bytas under dagen och hur det särskilt sommartid ofta var rapportering kring brott. Ibland fick jag läsa min morbrors tidningar, han köpte GT varje dag och jag läste dem i smyg hos mormor, hon gillade det inte. Lite kul är det också att GW Larsson, som var den som ledde utredningen antyds vara förlagan för Gunvald Larsson som blev huvudkaraktär i Sjöwall-Wahlöös kriminalserie vars första bok Roseanna kom just 1965.

Jag är ingen varm anhängare av True Crime men jag älskar historia och Peter Englund skriver om mordet på Söndagsvägen i juli 1965 så snyggt, så genomtänkt, så välformulerat och mycket spännande.

Anse er tipsade!