härlig är framtiden – Ewa Klingberg

Härlig är framtiden av Ewa Klingberg är den sjätte boken i serien om Begravningsbyrån Tranan i Tranås. Det här är absolut en serie som man ska läsa i ordning, man får följa Sandra, hennes moster Majken och livet på den lilla begravningsbyrån i Småland. Kärleken spirar på byrån och Sandra har flyttat ihop med sin Christoffer, Majken funderar på att trappa ner så att hon kan tillbringa mer tid med Rune och kanske finns det också någon för chauffören Mikael?  

De tidigare böckerna har haft en tydlig anknytning till årstiden och oftast har jag läst dem precis i samma tid, jag hade faktiskt gärna sett att den här delen hade utspelat sig på hösten. Nu förstår jag att det med tanke på handlingen inte funkar men anknytningarna till kyrkoåret och psalmer har liksom gett mig en extra dimension. Jag är uppvuxen nära en kyrka och väl bekant med både kyrkokörer och liturgin vid olika högtider. Det hade gärna fått vara mer av det kyrkliga som i en liten stad, eller på landsbygden fortfarande är central i många människors vardag. Hur som, det här är en småputtrig feelgood-serie som skulle göra sig väldigt bra som långkörande TV-serie a la Hem till gården …

Sorg och  död, romantik och relationer i en mysig miljö är det perfekta receptet men nu tror jag att den här serien gjort sitt? Det kändes i vart fall som ett tydligt avslut när sista sidan var läst och bättre än att avsluta med Härlig är framtiden är väl inte möjligt!