spökjägarna – Cornelia Funke

Halloween eller inte, lite spökligt kan man måhända ändå läsa när mörkret faller? Lagom till hösten i trean brukar jag läsa Ett spöke för mycket av Cornelia Funke högt för mina elever. Några får alltid smak för serien och blir alldeles betuttade i att läsa om spökjägarna. Det finns ytterligar tre titlar att upptäcka och det här är riktigt härlig läsning. Trots att jag då inte läser om spöken, vampyrer eller annat i vuxenvärlden så läser jag gärna högt om Tom och hans vänner. Som alltid är Funkes berättelser välskrivna och underfundiga, där finns vänskap över generationerna och en småläskig historia. Vad skulle du själv göra om du en dag går ned i källaren för att hämta saft och träffar på ett spöke? Om du är en 10-årig pojke som heter Tom så blir du självklart spökexpert som kan det mesta om både Någorlunda Otäcka Spöken och Fasansfullt Otäcka Spöken.
Jag lyssnade till Cornelia Funke på bokmässan och blev förtrollad av denna snabbtänkta och sympatiska kvinna. En dag ska jag läsa hennes triologi som börjar med Bläckhjärta. Har fått ett hett tips från J, 8 år som just lyssnat till hela som ljudbok: den var faktiskt bra.