Idag är det 25 år sedan Sverige skakades i grunden. Det otänkbara hade hänt att vår statsminister mördades på öppen gata. Alla som var någorlunda vuxna då minns säkert var de var och vad de gjorde just den morgonen, 1 mars 1986, när nyheten spreds genom världen.

Det var en lördagsmorgon, jag arbetade som aupair i Bowdon utanför Manchester och jag var, som de flesta lördagar, i centrum för att hjälpa till med inköp. Familjen jag arbetade för var ortodoxa judar och de befattade sig inte med pengar på sabbaten men eftersom barnen var lediga från skolan och affärerna öppna så skulle ärenden göras. Aupairen bar alltså pengarna och fick plötsligt syn på löpsedlar utanför WH Smith. Swedish Primeminister murdered. Jag köpte genast tidningen och stod sedan och läste mitt på gågatan. Gick tillbaka till tidningskiosken och köpte alla morgontidningar som fanns, utan att fråga. Mrs Simons stirrade på mig som om jag blivit galen för i familjen spenderades inte en extra penny i onödan…

Nu preskriberas brottet och det är ännu olöst. Det känns olustigt att mordet är ouppklarat och spekulationerna i tidningarna har blossat upp igen. Det var verkligen en händelse som skakade Sverige och som, i retrospektiv, var slutet på en era inom socialdemokratin. 25 år senare påverkar händelsen landet fortfarande och lagom till årsdagen kommer flera böcker ut. SvD har en bra och aktuell lista. Ingen av dem hamnar hemma hos mig men de är säkert intressant läsning!